Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan uien op Europese markt - volgende week eerste zendingen uit Egypte

De uienvoorraden in Europa zijn geslonken, nu er problemen zijn in de belangrijkste landen van oorsprong van dit gewas. In Nieuw-Zeeland hebben overstromingen uienvelden weggespoeld en veel GOS-landen, zoals Oezbekistan, Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië, hebben de uitvoer van uien voor de komende maanden verboden om de prijzen stabiel te houden en voldoende hoeveelheden voor hun binnenlandse markten te behouden.

Om het tekort in Europa op te vangen, begint het Egyptische exportseizoen volgende week, zegt Ralph Nakhal van Tomna: "We beginnen volgende week met de verzending van de vroege gele uienrassen. De rode en late gele rassen volgen in april. Er zal echter niet meer volume zijn dan vorig seizoen omdat we hetzelfde areaal hebben aangehouden." De teler gaf er de voorkeur aan dezelfde volumes te behouden en dit seizoen meer knoflook dan uien te telen, terwijl andere Egyptische telers hun uienareaal moesten inkrimpen door de lage winsten van het vorige seizoen.

Nakhal zei dat hij ook niet van plan is zijn areaal volgend jaar aanzienlijk uit te breiden en voegt eraan toe: "Dit is het hoogseizoen en door een uitbreiding van het areaal zal de prijzen dalen. Wij zijn niet marktgericht. We vergroten ons areaal langzaam, elk jaar, ongeacht de vraag." Afgelopen november kondigde Nakhal een oogst van goede kwaliteit aan, dankzij de koelere temperaturen aan het eind van het jaar.

Wat de prijzen betreft, voorziet de teler een stijging die gerechtvaardigd wordt door de stijging van de teeltkosten en de toenemende vraag. "We zijn ons bewust van de sterke vraag in Europa. De prijs zal zeker stijgen." Volgens de teler komt de huidige vraag vooral uit Oost-Europese landen, met name Griekenland, Kroatië en Italië, terwijl de vraag uit Nederland naar verwachting binnenkort zal aantrekken. "Oost-Europese importeurs vragen om de gele uienrassen, Rusland vraagt om de rode en Italië vraagt momenteel om beide."

"Het hangt allemaal af van de omvang van het uientekort in Europa en hoeveel vraag er is, maar het is mogelijk dat de Egyptische oogst niet voldoende is om aan de volledige vraag te voldoen. Wij kunnen onze Europese klanten eventueel ook bevoorraden vanuit onze teelt in Chili," besluit Nakhal.

Voor meer informatie:
Ralph Nakhal
Tomna for Agricultural Investment
Tel.: +20 100 2717 275
ralph@tomna.farm   
www.tomna.farm

Publicatiedatum: